Kultur på landsbygden

Har landsbygden någon kultur att tala om? Det här är en fråga som många storstadsbor ställer sig. Vad man menar med kultur i storstaden versus landsbygden skiljer sig ganska rejält. I städer handlar kultur bland annat om konstutställningar, litteratur, nyskapande teater och dans. På landsbygden handlar kultur till stor del om att bevara vårt historiska kulturarv. Men småstäder i hela vårt avlånga land har även fina och intressanta aktiviteter både när det gäller konst, teater, sång och litteratur som många gånger kombineras och inspireras av vårt gamla kulturarv.

Hembygdsföreningar

Våra svenska hembygdsföreningar gör ett jättejobb med att bevara både gamla svenska kulturbyggnader och traditioner. Det är dessa eldsjälar som till exempel anordnar fina midsommarfiranden som inkluderar folkdans och gamla midsommartraditioner. För att kunna bevara gamla fina hus och gårdar för framtida generationer bidrar hembygdsföreningens medlemmar med massor av frivilligt arbete för husens underhåll och renovering. Att hembygdsgårdarna får fler besökare och fler medlemmar är mycket viktigt för bevarandet av vårt kulturarv. Sveriges hembygdsförbund satsar på att stärka sin position i besöksnäringen med ”Kulturarvet som besöksmål”. Man vill få fler besökare och genom detta stärka ekonomin i hembygdsrörelsen och givetvis hembygden.

Flytta från Stockholm

Att flytta från Stockholm till landsbygden har blivit allt mer populärt. Du behöver inte flytta särskilt långt utanför storstaden för att kunna bo på landet men ändå ha kvar jobbet i stan. När du flyttar inom Stockholm eller till närliggande områden och behöver anlita en pålitlig flyttfirma som sköter din flytt är Flyttbolaget ett riktigt bra val. Flyttbolaget är en av Stockholms absolut bästa flyttfirmor som även verkar inom angränsande län (Mälardalen). Dessutom sköter denna flyttfirma skärgårdstransporter i samband med flytt och samordnar med rederier. Flyttbolaget är en flyttfirma som sätter kvalité i första hand och står för personlig service, trygghet samt varsamma transporter. Du kan få hjälp med bohagsflytt, kontorsflytt eller flyttstädning men Flyttbolaget erbjuder även full flyttservice med packning, emballering, uppackning samt annat du behöver hjälp med.

Landsbygden

Sverige ska ha en levande landsbygd men avfolkningen har på många håll orsakat att konserter, föreläsningar, teatrar, kurser eller liknande minskat. Sanningen är den att när jobb och företag flyttar eller läggs ner försvinner möjligheten för folk att kunna försörja sig, vilket innebär att människor tvingas flytta till städerna. Trots den negativa utvecklingen på landsbygden finns många eldsjälar som genom innovation, utveckling och nya idéer arbetar för att vända trenden.

Projektet ”Kultur på Landsbygd”

Sverige behöver mer kultur på landsbygden som ger inspiration, glädje och gemenskap i varje län i vårt avlånga land. I Värmland skapades ett projekt kallat Kultur på Landsbygd (Kpl) där Riksteatern Värmland tillsammans med bland annat Folkets Hus, Våra Gårdar och Bygdegårdarnas Riksförbund fann en bra modell för att kunna stödja kulturen. Syftet var att på ett utvecklingsbart och hållbart sätt stötta samlingslokaler och scenkonsten i Värmland. Det här är en modell som borde vara intressant för fler regioner i Sverige och kan kanske breddas och utvecklas vidare.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *