Så inreder du galleriet på bästa sätt

Inredningen är avgörande för att framhäva konstverken på bästa sätt, oavsett vilken typ av konstverksamhet det handlar om. I ett galleri kan exempelvis målningar, skulpturer och fotografier förevisas. Med bra hissgardiner och rätt belysning kan du skapa konstraster som visar konstverken från deras bästa sida. Här hittar du de bästa inredningstipsen för konstverksamheten.

Justera dagsljuset med hissgardiner

Dagsljus kan vara önskvärt i galleriet, men det kan även skapa för skarpa konstraster som tar bort fokus från konstverken. Med snygga och praktiska hissgardiner kan du skapa den stil och det ljusinsläpp som du önskar. Det finns tunna, ljusa och skira gardiner som ger mycket ljusinsläpp om det är vad du önskar till din konstutställning. Det finns även mörka hissgardiner vars huvudsakliga funktion är mörkläggning. Det kan vara nödvändigt om du istället vill ha stark belysning, exempelvis strålkastare som lyster upp ett eller flera konstverk. Hos Åhlens hittar du hissgardiner i olika storlekar vilket gör att du kan hitta mått som passar galleriets fönster. Välj mellan längder från 80 centimeter till flera meter. Det finns även olika färger som gör det möjligt att matcha övrig interiör i galleriet. Välj färg, storlek och täckningsgrad utifrån ditt behov. Du kan även kontakta deras kundservice om du behöver rådgivning om material och stilar. Det viktigaste är att du först funderar på vilken stil och känsla du vill ha i galleriet och hur de olika konstverken ska framhävas. Anpassa valet av gardiner därefter.

Hissgardiner kan såklart även användas i andra kreativa utrymmen utöver gallerier. Om hemmet är din kreativa plats kan du med fördel inreda med gardiner som ger rätt ljusinsläpp för ditt skapande. I regel ger ljusa gardiner mer ljusinsläpp än mörka gardiner.

Belysningen sätter konstverk i fokus

Bra belysning är viktigt för att ge rätt känsla samt för att konstverket ska synas på bästa sätt. Om du inte har någon erfarenhet av inredning och belysning kan du överväga att anlita ett designteam som tar hand om den delen. Det kan vara en bra idé att låta ett proffs sköta belysningen om det är ett stort kulturevent. För mindre utställningar på galleriet kan du såklart även fixa belysningen själv. Det viktigaste är att konstverken är synliga. Du kan välja att ha riktat ljus så att konstverket syns bättre. Stora tavlor och skulpturer kan behöva fler än två spotlights. Om konstverket placeras i mitten av rummet behövs oftast flera ljuskällor vilket ökar risken för att besökarna blir bländande av belysningen. Konstverk som står i hörn är lättare att belysa med spotlights. Testa dig fram och se vad som passar din konstutställning!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *