Barnkalas med kulturella teman

När det är dags för barnkalas kan du göra det hela hur enkelt eller hur överdådigt som helst. Det är en kul fest att anordna eftersom det går att leka med massor av olika teman och motiv och du behöver inte tänka så mycket på design, vett och etikett. Barnen själva är mest intresserade av att få leka och att äta tårta!

Å andra sidan är det kul att ordna barnkalaset efter ett visst kulturellt tema eftersom det sätter prägel på dekorationerna och kan bli en rolig tradition för varje födelsedag. Som svar på frågan Vad kan man göra på ett barnkalas är alternativen många om du vill ge det en kulturell touch. Här får du några tips och idéer som du kan hämta inspiration från.

Vad kan man göra på ett barnkalas som har med kultur att göra?

Först och främst gäller det att klargöra vad som menas med kultur i barnkalas-sammanhang. Kultur kan ju betyda hur ett visst land eller samhälle lever och utför olika ritualer, exempelvis att svenskar firar midsommar och dansar runt majstänger eller att det är populärt med avskalad design i japansk kultur. I det här fallet är svaret på frågan Vad kan man göra på ett barnkalas? allt som har med litteratur, konst, musik och film att göra, exempelvis genom att ha motiv från böcker och filmer eller att låta barnen själva uttrycka sig genom att måla och rita. Vid barnens första födelsedagar är det du som får bestämma temat, men så småningom kommer småttingarna själva börja utveckla en egen smak och få kulturella favoriter som de gärna återskapar på barnkalaset. Typiska barnhjältar från litteratur och film är Harry Potter, Pippi Långstrump, Peter Pan, Nalle Puh och Alice i Underlandet, men också superhjältar som Stålmannen och Wonder Woman. Eftersom barn ofta identifierar sig med sina hjältar är det riktigt roligt för dem att få klä ut sig som dem och omge sig med leksaker och godsaker i dessa teman. En tårta med superhjältemotiv, ballonger som föreställer sjörövare eller partyhattar med Bamse och prinsessor är alla superroliga detaljer som gör barnkalaset till en storsuccé.

Odla barnens kulturintresse

Av allt som man kan göra på ett barnkalas är det själva temat som är pricken över i:et och det behöver inte kosta särskilt mycket. Det är alltid kul för barn att få skapa saker själva, och ett moment under festen kan vara att alla får rita, måla eller sjunga sånger om sina favoritfigurer. All form av kreativitet stimulerar barnens självförtroende och fantasi, och är ett fantastiskt sätt att tidigt odla intresset för kultur. Ett barn som vill veta hur det går i boken kommer vilja lära sig att läsa tidigare än ett barn som aldrig får sagor lästa för sig. Gör därför både vardagen och barnkalaset till ett kulturellt nöje som kommer vara med barnen under hela deras liv.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *