Konstnärliga sänggavlar ger ökad mysfaktor

En sänggavel ger ett ombonat intryck i sovrummet och är mysig att luta sig mot när man vilar i sängen med en god bok. Traditionella sänggavlar bestod av trä, men på senare år har tygklädda sänggavlar blivit på modet för sin ombonade soffliknande känsla. Tyget till sänggavlarna blir dock slitet efter tvätt och kan behöva bytas ut efter ett tag. Bemz säljer överdrag sänggavel till IKEAs populära sänggavlar Bådalen och Abelvär som gått ur sortimentet.

Den som är händig kan bygga sin egen sänggavel för en lyxigare eller mer konstnärlig känsla i sovrummet. Den som vill sy sitt eget överdrag till sin sänggavel kan låta sig inspireras av kända kvinnliga textildesigners som Karin Larsson, vars verk ändrade hur vi såg på inredning och öppnade samhällets ögon för textil som konstform, eller mattformgivaren Märta Måås-Fjetterström, vars mattor återfinns både på Stockholms konstmuseum och på Louvren. Det enda kravet på ett tyg till överdrag för sänggavel är att det ska vara lite tjockare för att kunna rymma vaddering och tåla tvätt, så du kan med fördel använda ett tyg tänkt för mattor eller gardintyg

Även om tygklädda sänggavlar för närvarande är på modet kan de även tillverkas av andra material. En järngrind eller ett par gamla dörrar kan bli en fin sänggavel om man gillar en lite mer rustik stil. Annars kan man låta göra en egen gavel i en spännande form och måla den i en stark färg, så att själva gaveln blir ett konstverk i sig. Som konstnären Karin Larsson lärde oss med sina verk så är inredning och formgivning en konstform och det är bara du som sätter gränserna för ditt sovrum.

Vetenskapliga studier har visat att det finns ett samband mellan hur vi inreder våra sovrum och vår nattsömn. Neutrala och varma nyanser är vilsamma för ögonen och har en avslappnande effekt på hjärnan, särskilt när det gäller väggkonst och textilier i sovrummet. På tal om textilier är det även rogivande att blanda hårda och mjuka material i inredningen. Så länge de är i neutrala färger kan man alltså fritt omge sig med både mysiga tyger och en mer konstnärlig sänggavel, helt efter tycke och smak.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *